Asztalos Dávid mediátor logo

Asztalos Dávid

PÁRKAPCSOLATI MEDIÁTOR

Asztalos Dávid mediátor logo

Asztalos Dávid

PÁRKAPCSOLATI MEDIÁTOR

Érdemes-e eljönnöd a 2 napos párkapcsolatépítő programra?
Derítsd ki, hogy neked való-e az otthoni konfliktuskezelés!
Tanfolyam

Asztalos Dávid

2022. szeptember 15,

Szeretnél egy vidám, kiegyensúlyozott kapcsolatot, amiben nem kell feladnod önmagad? Szeretnéd, ha bátran hibázhatnál, akkor sem kellene tartanod attól, hogy a másik visszaél a fölényével? Szeretnéd, ha ahelyett, hogy csak részlegesen érted, ami történik a párkapcsolatodban, látnád a teljes képet, és minden puzzle-darab a helyére kerülne?

Ha nem, akkor lehet, hogy az Igen! - 2 napos párkapcsolatépítő program nem neked való. Ellenkező esetben hadd mutassam meg, miről tanulunk, majd, és milyen kérdéseidre fogsz biztosan választ kapni.

A Ház-modell

A párkapcsolati konfliktuskezelés működésnek szemléltetéséhez kerestem egy egyszerű, de kifejező ábrát, amihez sok töprengés után a házat választottam. Miért?

Mert egy boldog kapcsolat olyan, mint egy ház: erős alapokon szilárdan áll, és biztonságot nyújt. Ahogy házból, úgy párkapcsolatból sincs két teljesen egyforma. Egyiket sem könnyű úgy felépíteni, hogy ellenálljon az időnek és a külső körülményeknek, és mindkettő olyan teljesítmény, ami rengeteg időt és erőfeszítést igényel, de ha jól sikerül, otthont ad nekünk és büszkék lehetünk rá egy életen át. Tudom, hogy csak véletlen, de mintha a házasság szó is utalna ezekre az összefüggésekre.

Az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program a házépítésben nem :), de a szilárd és biztonságos párkapcsolat tervezésében és megalkotásában sokat segít. A tanfolyamon megnézzük, hogy milyen alapokra építkezünk, felhúzzuk a két főfalat, összekötjük őket gerendákkal, és végül felhelyezzük rá a tetőt. A végeredmény így fog kinézni:

A modell minden elemét alaposan szemügyre vesszük, kibontjuk a jelentésüket, és megértjük, mi a dolgunk velük. Azt is megtanuljuk, hogyan lehet elrontani a „házépítést”, vagy lerombolni azt, amit addig felépítettünk.

Az Igen – protokoll

A legminőségibb építőanyagból készült ház is összedől, ha nincs benne kötőanyag. A tartós kapcsolatok „kötőanyaga” a hatékony konfliktuskezelés. Ehhez tökéletes alapot nyújt a mediáció, vagyis a konfliktuskezelés tudománya.

Az Igen! – konfliktuskezelési módszer a mediátori szakma technikáinak egyszerű, otthoni körülmények között, egymással is jól használható verziója, amivel szó szerint bármilyen problémátokat eredményesen tudjátok kezelni. Így elkerülhetitek az akaratlan, észrevételenül felhalmozódó bántások miatt bekövetkező eltávolodást, ami minden párkapcsolati krízis közös kezdete.

A módszer segít szépen, erőszak és bántás nélkül megvonni a határainkat, önazonos módon viselkedni, és felelősséget vállalni azért, akik vagyunk. Megtanuljuk az összes olyan mediátori technikát, ami segíti a konfliktusok békés rendezését: a figyelem, az ítélkezésmentesség, a vitatkozás, a visszajelzés, az önérvényesítés, a kérdezés és az egyenlő kommunikáció eszközeit. Megnézzük, mit jelent a gyakorlatban „az igened legyen igen, a nemed pedig nem”, vagyis a tanfolyam végére pontosan érteni fogjátok, mikor, miért és hogyan mondjatok igent vagy nemet valamire.

Sok más hasonló módszerrel szemben kifejezetten számolunk majd azzal a lehetőséggel, hogy a fentiek az esetek jó részében nem tarthatók be: mert nehezünkre esik figyelni egymásra, fáradtak, frusztráltak vagyunk, vagy egyszerűen csak a körülmények olyanok, hogy nem tudunk úgy viselkedni és kommunikálni, ahogy szeretnénk. A tanfolyamon az is kiderül, hogyan kezelhetitek az ilyen helyzeteket úgy, hogy ez ne okozzon veszekedést vagy törést. Mindezt konkrét előírások nélkül!

Mit fejleszt a tanfolyam?

Kontrollérzet

Amikor megérted, hogyan működik a konfliktuskezelés, az olyan érzés, mint amikor egy sötét szobában felkapcsolják a villanyt, és minden a helyére kerül. Hirtelen értelmet nyer a múlt és eltölt az az érzés, hogy képes vagy kézbe venni az irányítást a kapcsolataidban anélkül, hogy túl rámenőssé vagy arrogánssá válnál.

Önállóság

Ha nem érezzük magunkat teljesnek, fennáll a veszély, hogy mindaz, amit másokért teszünk, viszonzást kíván. Az ilyen jellegű elvárások gyakran tönkreteszik a kapcsolatot. Ahhoz, hogy kényszer nélkül szeress, ismerned kell a saját igényeidet, és tudnod kell, hogyan elégítheted ki őket. A tanfolyam végére sokkal jobban fogod érteni a szükségleteidet, és alkalmad lesz megtanulni azokat erőszakmentesen kommunikálni.

Meghittség

A jelenlét, az érintés és a szenvedély sokak számára a párkapcsolat legfontosabb elemei. A tanfolyam segítségével megértheted, mit jelent a szeretet neked és a párodnak a gyakorlatban, és azt is tudni fogod, hogyan kerüld el, hogy rombold a közöttetek lévő intimitást.

Mire ne számíts a tanfolyamon?

Terápia

Nem vagyok pszichológus, így nem tudok terápiás segítséget nyújtani. Ha úgy érzed, hogy nehezen kezeled az érzéseidet, érdemes inkább pszichológust vagy párterápeutát keresned. A tanfolyam ettől függetlenül hasznos lehet, de készülj rá, hogy vannak benne érzelmileg megterhelő részek is.

Igazságtétel

A mediáció egyik legfontosabb jellemzője, hogy ítélkezésmentes. Egy mediátor soha nem tehet igazságot, nem minősíthet, és nem hozhat döntést. Így a tanfolyam sem ad teret annak, hogy szidjuk a férfiakat, a nőket vagy az exeket, és nem fogunk semmit senki orra alá dörgölni. A párkapcsolati helyzetek komplexek, és az esetek nagy részében nincs olyan, hogy csak az egyik félnek van igaza.

Tanácsadás

Az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program felnőtt emberként kezeli a résztvevőket, ezért a legtöbb párkapcsolati képzéssel ellentétben itt nem lesznek kinyilatkoztatások, nem fogunk „titkokat” megfejteni és nem fogom „elárulni”, hogyan kell kommunikálni vagy viselkedni. Konkrét tanácsok helyett a tanfolyam segít kifejleszteni a saját, egyedi megoldásotokat a problémáitokra.

A szerzőről

Asztalos Dávid, mediátor vagyok. A konfliktuskezelés szakértőjeként olyan embereknek segítek, mint te: akik úgy gondolják, hogy egy párkapcsolatban a különbségeink ellenére egyenrangúak vagyunk, hogy a konfliktusainkat indulatoktól mentesen, érzelmi intelligenciával kell kezelnünk, és hogy szeretni ígéretek és jogosnak vélt bántások helyett tettekkel és szavakkal tudunk.

Mediátori végzettségemet a Pécsi Tudományegyetemen, tanári diplomámat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem. Szerepelek az Igazságügyi Minisztérium Közvetítői Névjegyzékében; a közvetítői igazolványom száma: K0014.

Tetszett a bejegyzés?

Gyere el az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő programra, ahol a felmerülő témákat teljes mélységben átbeszéljük, és minden kérdésedre választ kapsz.

Ezek is érdekelhetnek

Hogyan zajlik az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program?

Hogyan zajlik az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program?

Jöhetek egyedülállóként is? A program mindenkinek szól, aki szeretne boldog, egyenlő párkapcsolatban élni, akár a párkeresésnél, akár az együttélésnél vagy a házasságnál tart.  Ha párkapcsolatban vagy házasságban élek, együtt jöjjek a párommal vagy egyedül? Ha...

bővebben
Az ős-konfliktus: az érzések vagy a tények a fontosabbak?

Az ős-konfliktus: az érzések vagy a tények a fontosabbak?

Kezdjünk egy példával! — Elegem van abból, hogy soha semmiben nem segítesz! — Ez hülyeség! Nagyon is sokat segítek! Most ezt miért mondod? — Mert a múltkor is egyedül kellett mindent csinálnom! — Milyen mindent? És milyen múltkor? — Nem tudom, hagyjál! Nem emlékszem....

bővebben
Konfliktuskezelés helyett különbségkezelést!

Konfliktuskezelés helyett különbségkezelést!

Sokan rabjai vagyunk a vágynak, hogy megtaláljuk a „másik felünket”: egy olyan valakit, akivel megélhetjük, amint kettőnk személyisége összekapcsolódik egy új egésszé; akivel láthatatlan, mágikus drótok kötnek össze, illetve akivel olyan, mintha olvasnánk egymás...

bővebben
Nemet mondani nem is olyan könnyű!

Nemet mondani nem is olyan könnyű!

Ebben a beszélgetésben Desits Andreával folytattuk a nemet mondás nehézségeivel kapcsolatos beszélgetésünket. Azokról a NEM-ekről volt szó, amelyeket nem szándékosan hallgatunk el, csak egyszerűen fel sem merül bennünk, hogy ki kellene őket mondani. Azt is érintettük,...

bővebben