Asztalos Dávid mediátor logo

Asztalos Dávid

PÁRKAPCSOLATI MEDIÁTOR

Asztalos Dávid mediátor logo

Asztalos Dávid

PÁRKAPCSOLATI MEDIÁTOR

Az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program rövid története – 1. rész: a személyes sztorim
Olvasd el, miért hoztam létre a tanfolyamot!

Asztalos Dávid

2022. október 1,

Az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program életem legnehezebb időszakainak eredménye. Egyszer kiszámoltam, hogy a feleségemmel 40 éves korunkra már többet éltünk le párként, mint egymás nélkül. Kapcsolatunk hatalmas diákszerelemként indult, ami később, a felnőtté válás minden egyes szakaszában szinte törvényszerűen került újra és újra válságba.

Mindig szerettük egymást, a hétköznapjainkban sok volt a melegség és az öröm, de a kezdeti időkben a még inkább viccesnek tűnő különbségeink az évek során rendszeres konfliktusokká, majd fokozódó eltávolodás után hangos és megrázó krízisekké nőttek, amikből egyre reményvesztettebben és rosszabb állapotban kerültünk ki. Ez a kör nagyjából hét évente megismétlődött.

Hosszú ideig azt gondoltam, hogy egy kapcsolatban az állandó stressz normális. A tipikus minták, vagyis, hogy a szőnyeg alá söpörjük a problémákat és nem beszélünk róluk, vagy hogy szakítunk, amint egy kis rossz érzésünk van, nálunk sosem működtek. Helyette maradt az, hogy a harmonikus időszakok elmúltával folyamatosan küzdöttünk, szenvedtünk, és foggal-körömmel igyekeztünk kitartani egymás mellett, ragaszkodva ahhoz, ami jó volt a kapcsolatunkban. Őszinte leszek: én tényleg azt hittem, hogy ez ilyen, hogy nem lehet másképp, és hogy ebből az örökösen ismétlődő kríziskörből soha nincs kiút. Sokáig kívül kerestem az okokat: dühös voltam a feleségemre, a nőkre, a férfiakra, a múltra, az aktuális körülményeinkre; csak az nem jutott eszembe, hogy magamba nézzek.

Más okok miatt elkezdtem pszichológushoz járni, és ennek eredményeként egy váratlan, megvilágosodásszerű élmény mindent megváltoztatott. Egy alkalommal az utcán hirtelen úgy éreztem, hogy láthatatlanul ugyan, de fizikailag találkozom azzal az önmagammal, akivé egész életemben szerettem volna válni. Csak percekig tartott, de ez a találkozás elemi hatással volt rám. Mint egy jelenés, hirtelen értelmet adott az addigi életemnek, és azt is megértettem belőle, hogy mi a feladatom: a házasságom megmentése helyett saját magam megmentésén kell dolgoznom.

Nem volt könnyű. A legfontosabb lépés önmagában is több évig tartott: örökre le kellett szoknom arról, hogy a feleségem, a családom, a munkám, a testem és a körülményeim áldozataként viselkedjek. Meg kellett értenem, hogy mit jelent a felelősségvállalás és a határmegvonás a gyakorlatban, le kellett futnom és tekernem számtalan, időnként kínkeserves, máskor euforikus kilométert azért, hogy jóban legyek a testemmel, és meg kellett értenem a korlátaimat. Lassan lezártam a toxikus kapcsolataimat, karriert váltottam, és megtanultam szinte bármikor erőt és örömöt meríteni kizárólag abból, hogy az vagyok, aki. Ez segített kiállnom feleségem és a házasságom mellett, és ma már a kapcsolatunkban az elvárások helyett az igények, a harc helyett a meghittség, az erőszak helyett a szolidaritás, és az alárendeltség helyett az egyenlőség érvényesül. Sok más, boldognak indult házassággal szemben, az enyém szerencsére sosem fordult át az egymás iránti tevékeny gyűlöletbe.

Az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program ötlete azután született meg bennem, hogy a történetem miatti különlegességérzésem egyszer csak semmivé foszlott 🙂 A mediációs tanulmányaim ugyanis rádöbbentettek, hogy a sztorim kicsit sem egyedi. A legtöbb emberi kapcsolatnak és konfliktusnak más-más a története, de mindegyik mögött az az egyetemes emberi vágy áll, hogy mi irányíthassuk az életünket, a döntéseinket önállóan, kényszer- és erőszakmentesen hozhassuk meg, és meghitten tudjunk azokhoz kapcsolódni, akiket szeretünk. Garantálom, hogy a módszerem segítségével sokkal mélyebben megérted majd, hogy mindezek mit jelentenek a saját életedben és kapcsolataidban.

Kíváncsi vagy az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program szakmai hátterére? Olvasd el a következő részben!

A szerzőről

Asztalos Dávid, mediátor vagyok. A konfliktuskezelés szakértőjeként olyan embereknek segítek, mint te: akik úgy gondolják, hogy egy párkapcsolatban a különbségeink ellenére egyenrangúak vagyunk, hogy a konfliktusainkat indulatoktól mentesen, érzelmi intelligenciával kell kezelnünk, és hogy szeretni ígéretek és jogosnak vélt bántások helyett tettekkel és szavakkal tudunk.

Mediátori végzettségemet a Pécsi Tudományegyetemen, tanári diplomámat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem. Szerepelek az Igazságügyi Minisztérium Közvetítői Névjegyzékében; a közvetítői igazolványom száma: K0014.

Tetszett a bejegyzés?

Gyere el az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő programra, ahol a felmerülő témákat teljes mélységben átbeszéljük, és minden kérdésedre választ kapsz.

Ezek is érdekelhetnek

Hogyan zajlik az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program?

Hogyan zajlik az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program?

Jöhetek egyedülállóként is? A program mindenkinek szól, aki szeretne boldog, egyenlő párkapcsolatban élni, akár a párkeresésnél, akár az együttélésnél vagy a házasságnál tart.  Ha párkapcsolatban vagy házasságban élek, együtt jöjjek a párommal vagy egyedül? Ha...

bővebben
Érdemes-e eljönnöd a 2 napos párkapcsolatépítő programra?

Érdemes-e eljönnöd a 2 napos párkapcsolatépítő programra?

A Ház-modell A párkapcsolati konfliktuskezelés működésnek szemléltetéséhez kerestem egy egyszerű, de kifejező ábrát, amihez sok töprengés után a házat választottam. Miért? Mert egy boldog kapcsolat olyan, mint egy ház: erős alapokon szilárdan áll, és biztonságot...

bővebben
Az ős-konfliktus: az érzések vagy a tények a fontosabbak?

Az ős-konfliktus: az érzések vagy a tények a fontosabbak?

Kezdjünk egy példával! — Elegem van abból, hogy soha semmiben nem segítesz! — Ez hülyeség! Nagyon is sokat segítek! Most ezt miért mondod? — Mert a múltkor is egyedül kellett mindent csinálnom! — Milyen mindent? És milyen múltkor? — Nem tudom, hagyjál! Nem emlékszem....

bővebben
Konfliktuskezelés helyett különbségkezelést!

Konfliktuskezelés helyett különbségkezelést!

Sokan rabjai vagyunk a vágynak, hogy megtaláljuk a „másik felünket”: egy olyan valakit, akivel megélhetjük, amint kettőnk személyisége összekapcsolódik egy új egésszé; akivel láthatatlan, mágikus drótok kötnek össze, illetve akivel olyan, mintha olvasnánk egymás...

bővebben
Nemet mondani nem is olyan könnyű!

Nemet mondani nem is olyan könnyű!

Ebben a beszélgetésben Desits Andreával folytattuk a nemet mondás nehézségeivel kapcsolatos beszélgetésünket. Azokról a NEM-ekről volt szó, amelyeket nem szándékosan hallgatunk el, csak egyszerűen fel sem merül bennünk, hogy ki kellene őket mondani. Azt is érintettük,...

bővebben