Asztalos Dávid mediátor logo

Asztalos Dávid

PÁRKAPCSOLATI MEDIÁTOR

Asztalos Dávid mediátor logo

Asztalos Dávid

PÁRKAPCSOLATI MEDIÁTOR

Az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program rövid története – 2. rész: a szakmai sztori
Olvasd el, hogyan hoztam létre a tanfolyamot!

Asztalos Dávid

2022. október 1,

Az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő programot eredetileg kiscsoportos házasságfelkészítőnek szántam. Ezért is kapta ezt a nevet. Ám kiderült, hogy házasulandók kevésbé fogékonyak a nehezebb témákra, és ez érthető is. De akkor kinek szól ez a tanfolyam?

Még a COVID-19 előtt részt vettem kiállítóként az Őszi Esküvő Kiállításon, ahol olyan párokat kerestem, akik nyitottak voltak velem beszélgetni a konfliktuskezelésről. A kiállítás után pár nappal bezárt az ország, és én magamra maradtam a terveimmel.

A lezárások alatt befejeztem a Pécsi Tudományegyetem mediációs képzését. A szakdolgozatírás lehetőségét arra használtam, hogy a tervezett tanfolyamhoz háttérkutatást végezzek. A dolgozat címe: Mediációs technikák preventív alkalmazásának lehetősége a tartós kapcsolatra való felkészítés céljából, és a kutatási eredményeimet itt a website-on is közzétettem. Ez a kutatási jegyzőköny meglehetősen unalmas olvasmány :), de a tartalma annál értékesebb számomra: még a tanfolyam létrehozása előtt sikerült ugyanis vezetett interjúk alapján és mérhető skálákkal bizonyítanom, hogy az általam elképzelt módszer működhet.

Elméleti keretként a mediáció módszertana mellett a fenomenológiát és Irvin D. Yalom összefoglaló könyve alapján az egzisztencialista pszichológiát választottam. Ezek komoly és nehéz témák, amikről a tanfolyamon nem is beszélünk, mert szakavatott pszichoterapeuta által vezetett folyamatokban is minimum 100-150 óra, amíg egyáltalán ilyen kérdések előkerülnek. Nekem viszont a hiányzó láncszemet jelentették, és tökéletes magyarázatot adtak arra, amit addig képtelen voltam megérteni és elfogadni: vagyis hogy egyes dolgok miért olyan fontosak, mások pedig miért lényegtelenek más emberek értelmezésében, és megfelelő magyarázat híján kifejezetten megrázónak találtam azt, hogy milyen mértékig képes eszkalálódni egy-egy kívűlről jelentéktelennek tűnő párkapcsolati konfliktus. 

Ennyi előkészítés után 2022. februárjában indítottam egy tesztcsoportot, akikkel 6 héten keresztül online dolgozva átbeszéltünk minden felmerülő témát, elpróbáltuk a feladatokat, és minden alkalom után részletes visszajelzést adtak az elhangzottakról. Az értékelőlapok közül néhányat közzéteszek itt, hogy elolvashatsd, miket kellett fejlesztenem a tanfolyamon, így ha most jelentkezel, neked már nem kell megküzdened ezekkel a kezdeti problémákkal:

A teszteredményekből világos lett, hogy: a) házasságra készülők helyett olyanokkal kell dolgoznom, akik már túl vannak a mézeshetek rózsaszín világán, és a saját bőrükön érzik, hogy a konfliktuskezelés nem kierülhető b) nem jó ötlet a kiscsoportos beszélgetés, mert nehéz úgy kommunikálni, hogy ne legyen belől feszültség. Ennek megfelelően nyerte el a mai végleges formáját a program. A nevet megtartottam, mert annak az egy szónak, hogy igen rengeteg dimenziója van, és végtére is, a popkultúra egyik ikonikus párját is ez az egy szó hozta össze.

Kíváncsi vagy az Igen! – 2 napos párkapcsolati program személyes hátterére? Olvasd el az előző részben!

A szerzőről

Asztalos Dávid, mediátor vagyok. A konfliktuskezelés szakértőjeként olyan embereknek segítek, mint te: akik úgy gondolják, hogy egy párkapcsolatban a különbségeink ellenére egyenrangúak vagyunk, hogy a konfliktusainkat indulatoktól mentesen, érzelmi intelligenciával kell kezelnünk, és hogy szeretni ígéretek és jogosnak vélt bántások helyett tettekkel és szavakkal tudunk.

Mediátori végzettségemet a Pécsi Tudományegyetemen, tanári diplomámat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem. Szerepelek az Igazságügyi Minisztérium Közvetítői Névjegyzékében; a közvetítői igazolványom száma: K0014.

Tetszett a bejegyzés?

Gyere el az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő programra, ahol a felmerülő témákat teljes mélységben átbeszéljük, és minden kérdésedre választ kapsz.

Ezek is érdekelhetnek

Hogyan zajlik az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program?

Hogyan zajlik az Igen! – 2 napos párkapcsolatépítő program?

Jöhetek egyedülállóként is? A program mindenkinek szól, aki szeretne boldog, egyenlő párkapcsolatban élni, akár a párkeresésnél, akár az együttélésnél vagy a házasságnál tart.  Ha párkapcsolatban vagy házasságban élek, együtt jöjjek a párommal vagy egyedül? Ha...

bővebben
Érdemes-e eljönnöd a 2 napos párkapcsolatépítő programra?

Érdemes-e eljönnöd a 2 napos párkapcsolatépítő programra?

A Ház-modell A párkapcsolati konfliktuskezelés működésnek szemléltetéséhez kerestem egy egyszerű, de kifejező ábrát, amihez sok töprengés után a házat választottam. Miért? Mert egy boldog kapcsolat olyan, mint egy ház: erős alapokon szilárdan áll, és biztonságot...

bővebben
Az ős-konfliktus: az érzések vagy a tények a fontosabbak?

Az ős-konfliktus: az érzések vagy a tények a fontosabbak?

Kezdjünk egy példával! — Elegem van abból, hogy soha semmiben nem segítesz! — Ez hülyeség! Nagyon is sokat segítek! Most ezt miért mondod? — Mert a múltkor is egyedül kellett mindent csinálnom! — Milyen mindent? És milyen múltkor? — Nem tudom, hagyjál! Nem emlékszem....

bővebben
Konfliktuskezelés helyett különbségkezelést!

Konfliktuskezelés helyett különbségkezelést!

Sokan rabjai vagyunk a vágynak, hogy megtaláljuk a „másik felünket”: egy olyan valakit, akivel megélhetjük, amint kettőnk személyisége összekapcsolódik egy új egésszé; akivel láthatatlan, mágikus drótok kötnek össze, illetve akivel olyan, mintha olvasnánk egymás...

bővebben
Nemet mondani nem is olyan könnyű!

Nemet mondani nem is olyan könnyű!

Ebben a beszélgetésben Desits Andreával folytattuk a nemet mondás nehézségeivel kapcsolatos beszélgetésünket. Azokról a NEM-ekről volt szó, amelyeket nem szándékosan hallgatunk el, csak egyszerűen fel sem merül bennünk, hogy ki kellene őket mondani. Azt is érintettük,...

bővebben